Beinsports1 izle - websporlive.com Beinsports2 izle - websporlive.com Beinsports3 izle - websporlive.com Tivibuspor1 izle - websporlive.com Tivibuspor2 izle - websporlive.com Tivibuspor3 izle - websporlive.com SMARTSPOR (CANLI) izle - websporlive.com Webspor izle,websporlive,webspor,beinsports izle,tivibuspor izle,lig tv izle,ma yayn izle,taraftarium
Cevap Gnder  Konu Gnder 
Neden işlenmemiş bulgur?
Yazar Mesaj
seoptimizasyon
Sper Moderator
*****


Mesajlar: 190
Grup: Registered
Katlm: May 2016
Durum: evrimd


Mesaj: #1
Neden işlenmemiş bulgur?

[IMG]https://i.hizliresim.com/az8YWz.png[/IMG]
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan bulgur, boya ile sarartma ve işlenme gibi çalışmalar yapılmaksızın soframıza geldiğinde protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengin bir besin. Karbonhidrat değerinin oldukça düşük olan sarı bulgur; içeriğindeki Demir, B1 vitamini, B2 vitamini, Kalsiyum, Niasin Çinko, Magnezyum ve Krom gibi mineraller ile vücuda enerji verir. Doğalı tüketildiğinde, bağırsak kanseriyle savaşan ve faydaları saymakla bitmeyen sofraların şifa kaynağı bulgurun, işlenmişi hakkında parlatma ve boya iddiaları uzmanları harekete geçirdi. Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, İşlenme oranı arttıkça barsak sağlığımızı yapılandıran lif, sinir sistemimizi besleyen B grubu vitaminleri ile demir, çinko, magnezyum gibi önemli mineraller azalıyor. Bulgur besin değerini kaybediyor.

"Sağlık İçin Doğalını Tüketmek Şart!"
Son yıllarda hepimiz besinlerimizin güvenli olmasına özen gösteriyoruz. İşlenmemiş ya da az işlenmiş, doğal olan besinler tüketmek istiyoruz. Bu amaçla organik pazarlara ve ürünlere yöneliyoruz.

"Peki bulgurun doğal olup olmadığını nasıl anlayacağız? "

İşte bu aşamada bulgurun üretim sırasında geçirdiği aşamalara ya da işlemlere bakmak gerekiyor.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor. İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu son yıllarda sarı bulgur üretiminin arttığını ve bunun doğal beslenme adına üzücü olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

'Mekanik Sarartma Doğru Değil'
"Sarı bulgurun üretim aşamasında mekanik sarartma işlemleri uygulanıyor. Mekanik sarartmanın yapılması üretici ve tüketici için kayıp demek. Sarı renkli bulgur üretebilmek için buğdaya uzun süreli ve yüksek nem verilerek, parça kanatlı silindirik gövdeli makinelerde tanelerin birbirine sürttürülmesi sureti ile ikinci bir ısıl işleme tabi tutuluyor. Normal bulgura göre sarı bulgurun kabukları çok daha fazla soyuluyor. Bu işlem sırasında tanenin özüne iniliyor ve lif oranında 40%'ı geçen kayıplar oluşuyor. Böylece bulgur, hem besin değerini kaybediyor hem de bulgurluktan çıkıyor. B12 hariç, hemen hemen tüm B grubu vitaminleri, folik asit, E vitamini, çinko, magnezyum ve lif açısından zenginliğiyle ünlenen bulgur, işlendikçe ciddi besin kaybına uğruyor."

'Kanseri Engelleyen Lif Azalıyor'
"Buğdayın bulgura işlenmesi sırasında, işlenme oranının artması, tanenin kabuk kısmının derin soyulmasına, bulgurun renginin sarıya dönmesine ve önemli besin kayıplarına neden oluyor. Çünkü buğday tanesinin kabuk kısmı liften, kabuğun hemen altında kısım ise B grubu vitaminlerinden zengindir. Benzer şekilde rengi sarartılmış, parlatılmış bulgurlarda aşırı uygulanan mekanik enerjiden dolayı, vitaminlerde ve renk pigmentlerinde bozulmalar olduğu belirtiliyor. Bulgurun kendine özgü tadı da bu sarartma ve parlatma işlemi sırasında bozuluyor. Bu nedenle bulgurun doğal olanı, lif ve besin değeri en yüksek olanıdır."

Doğal ve Katkısız Olmalı
Yüksek miktardaki lif içeriğinden dolayı, doygunluk hissi vererek obeziteden, barsak hareketlerini artırarak kabızlıktan koruyan, barsak mikrobiyotasını olumlu yapılandırarak kansere karşı koruyucu kalkan görevi gören, yavaş emildiği için insülin direncinden uzak tutan bulgurun, işlendikçe bu özelliklerini yitirdiğini belirten uzmanlar, sarı görünüme sahip bulgurlar için boyalı olma ihtimaline karşı da uyarıda bulunuyorlar. #doğalbulgur

06-03-2018 09:45 PM
Tm Mesajlarn Bul Alnt Yaparak Cevapla
Cevap Gnder  Konu Gnder 

Yazdrlabilir Bir Versiyon Grntle
Bu Konuyu Bir Arkadana Gnder
Bu Konuya ye Ol | Konuyu Favorilerime Ekle

Forum Geii
Forum istatistikleri
En Cok Grntlenen KonularEn Cok cevaplanan KonularEn Son Cevaplan KonularSon konularEn Cok Mesaj Yazan yeBugn En Cok Mesaj YazanlarEn Yeni yelerEn Cok Grntlenen ForumEn Cok tibar Puan Olan ye
(59675 Grntlemeler)

(50385 Grntlemeler)

(32727 Grntlemeler)

(27443 Grntlemeler)

(26847 Grntlemeler)

(178 Yantlar)

(143 Yantlar)

(127 Yantlar)

(78 Yantlar)

(64 Yantlar)

Kimse Yok

(12214 Konular ve 12317 Mesajlar)

(1155 Konular ve 1765 Mesajlar)

(679 Konular ve 831 Mesajlar)

(736 Konular ve 751 Mesajlar)

(399 Konular ve 692 Mesajlar)